Paula’s Choice: Salicylsyre, glykolsyre vs mandelsyre

Paula&#8217s Preference har brudt med 30 års tradition og lanceret en ny peeling. Nu skal vi ikke længere kun vælge mellem glykolsyre (glycolic acid) og salicylsyre (salicylic acid), der er også en tredje valgmuligmulighed &#8211 en kombination af mandelsyre (mandelic acid) og mælkesyre (lactic acid).

Farvesymbolikken er slående. Den gamle glykolsyre er hvid, den gamle salicylsyre er mørkegrå. Den nye med mandelsyre og mælkesyre er lysegrå og effekten svarer også på mange måde lidt til en blanding af de to gamle. Den er på papiret en AHA som glykolsyre, adult men er mildere og virker mere overfladisk finish den dybdegående glykolsyre. Samtidig har den nogle af de antibakterielle egenskaber, som salicylsyre har.

Hvad Paula selv sagde i 2008

Når Paula&#8217s Preference gør den slags i dag, så kan jeg ikke lade være med at gribe en af mine trofaste bøger skrevet af den nu pensionerede grundlægger Paula Begoun. Her skriver Paula selv i Don&#8217t Go To The Cosmetics Counter With no Me 7th Edition fra 2008:

&#8220A lookup of the revealed literature for glycolic and lactic acids lists over 200 research, when there are only a handful for the other three AHAs combined, and that consists of the sometimes utilised AHA option mandelic acid. A similar literature search for BHA reveals around 450 distinctive published scientific tests analyzing its usefulness.&#8221

Når jeg i dag laver en lignende søgning i PubMed kombineret med hud, så finder jeg 2386 resultater om glykolsyre, 1045 om salicylsyre, 2382 om mælkesyre og 39 resultater for mandelsyre.

Vi har altså en gigantisk bunke videnskabelig litteratur om, hvordan glykolsyre, salicylsyre og mælkesyre virker. Det har vi ikke om mandelsyre. Det gør den bestemt ikke til en dårligere ingrediens &#8211 guys dokumentationen er ringere.

Antibakteriel effekt

Paula skrev selv om mandelsyre i 2008:

&#8220Alpha hydroxy acid, also regarded as amygdalic acid. There is scant research showing this to be an productive option to other AHA&#8217s, nevertheless it does have germicidal action&#8221

Det passer så vidt jeg kan se stadig. Den videnskabelige litteratur er stadig begrænset sammenlignet med de øvrige AHA, men den antibakterielle effekt er en vigtig fordel ved mandelsyre. En lignende egenskab ses i øvrigt også hos salicylsyre.

En peel med 45% mandelsyre har vist sig lige så effektiv som 30% salicylsyre i behandling af akne (kilde). Det er selvfølgelig meget høje koncentrationer til professionel bruge og kan ikke sammenlignes med hjemmebrug.

Mildere stop glykolsyre

Mandelsyre er studeret i høje koncentrationer på hyperpigmentering, og har en positiv effekt på melasma. Det samme har glykolsyre, adult men mandelsyre kan være bedre til mørkere hudtyper, fordi glykolsyre brugt i meget høje koncentrationer og med for lav ph-værdi kan give risiko for postinflammatorisk hyperpigmentering på mørke hudtyper. Læs mere for eksempel her. Risikoen er mindre med mandelsyre fordi den er mildere og ikke eksfolierer lige så dybt som glykolsyre gør.

Paula&#8217s Alternative har efterhånden lanceret mange peeling produkter og flere af dem indeholder også andre syrer, adult men som hovedregel falder de nu i disse tre grupper (indeholder reklamelinks*):

Peelinger med salicylsyre &#8211 BHA

 • En beta hydroxy acid (BHA)
 • Fedtopløselig med særlig evne til at eksfoliere i hudens porer
 • Særligt god til hudorme og bumser
 • Delicate og med antiinflammatoriske egenskaber
 • Antibakterielle egenskaber

Finder du blandt andet i:

Pores and skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant*

Serene 1% BHA Sensitive Pores and skin Exfoliant*

Peelinger med glykolsyre &#8211 AHA

 • En alpha hydroxy acid (AHA)
 • Trænger dybest ned i huden
 • Virker ved at løsne gamle hudceller og stimulere nye
 • Binder fugt i huden
 • Særligt velegnet til hyperpigmentering, ældet, tør og solskadet hud

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant*

Pores and skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant*

Peelinger med mælkesyre + mandelsyre

 • Begge er alpha hydroxy acids (AHA)
 • Har egenskaber der ligner glykolsyre, adult males virker mere overfladisk
 • Antibakterielle egenskaber
 • Mildere stop glykolsyre &#8211 mindre risiko for irritation
 • God til hyperpigmentering, især på mørk hud, der vil mindste risko for bivirkninger

Skin Perfecting 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid*

Her kan du købe det

Du kan købe alle Paula&#8217s Decision produkter på Paula&#8217s Selection&#8217 danske webshop*. Magasin forhandler også Paula&#8217s Option*.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate connection, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate website link, støtter du vores arbejde.

Indlægget indeholder gratis anmeldereksemplarer.

The submit Paula&#8217s Decision: Salicylsyre, glykolsyre vs mandelsyre appeared 1st on PUDDERDÅSERNE.

Check Also

Earth Day 2024

Happy Earth Day 2024! The Ultimate Guide to Sustainable Beauty Practices

DOERS/Shutterstock In the quest for splendor, it&#8217s easy to forget about the environmental influence of …